Załącznik nr 1 do Zarządzenia nr 8/2019/2020 z dnia 21
maja 2020 r.
Procedura
bezpieczeństwa
w okresie
pandemii koronawirusa SARS-CoV-2
w Szkole
Podstawowej nr 2 w Domaradzu
§1.
Postanowienia ogólne
1.
Niniejsza procedura w okresie pandemii COVID-19
dotyczy wszystkich pracowników oraz rodziców i dzieci uczęszczających do szkoły oraz określa zasady bezpiecznego funkcjonowania
pracowników, rodziców i dzieci uczęszczających do szkoły.
2.
W celu zapewnienia bezpieczeństwa w
szkole i ochrony przed rozprzestrzenianiem się COVID-19 w okresie ograniczonego
funkcjonowania Szkoły Podstawowej nr 2 w Domaradzu
1) za zapewnienie bezpieczeństwa i higienicznych warunków pobytu w szkole,
odpowiada dyrektor szkoły;
2) w szkole stosuje się wytyczne Ministra Zdrowia, Głównego Inspektora
Sanitarnego oraz Ministra Edukacji Narodowej;
3) szkoła pracuje w godzinach od 7.00 do 13.00, z zaznaczeniem, że czas ten
może ulec zmianie za zgodą organu prowadzącego.
4) liczba dzieci uczestniczących w danych zajęciach może wynosić
maksymalnie 12 osób;
5) w pierwszej kolejności z zajęć mogą skorzystać
te dzieci, których rodzice nie mają możliwości pogodzenia pracy z opieką w domu
i pierwszeństwo mają dzieci pracowników systemu ochrony zdrowia, służb
mundurowych, pracowników handlu
i przedsiębiorstw produkcyjnych, realizujący zadania związane z zapobieganiem,
przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19;
3. Celem niniejszej
procedury jest ustalenie zasad postępowania z dziećmi taki sposób aby:
1)
zdrowe dzieci nie były narażane na niebezpieczeństwo zakażenia się;
2)
ustalenia działań, które zminimalizują zagrożenie zakażeniem
koronawirusem lub chorobą COVID-19;
3)
umożliwić rodzicom, którzy nie mają możliwości pogodzenia pracy z opieką
nad dzieckiem w domu, podjęcie pracy zawodowej.
4. Procedura określa działania, które zminimalizują
możliwość zakażenia, ale mimo wszystkich podjętych środków bezpieczeństwa, nie
pozwolą w 100% wyeliminować ryzyka związanego z zakażeniem.
§2.
Obowiązki organu prowadzącego
Organ prowadzący przedszkole ma obowiązek:
1) pomóc dyrektorowi w stworzeniu i zapewnieniu dzieciom i pracownikom bezpiecznych warunków
w opiece nad dziećmi i realizowaniu
skierowanych do niego wytycznych;
2) zobligować dyrektora i inspektora BHP do przygotowania wewnętrznych
procedur bezpieczeństwa na terenie placówki;
3) zapewnić środki higieniczne potrzebne do bieżącego funkcjonowania
placówki;
4) w miarę możliwości zapewnić dodatkowe pomieszczenia dla dzieci, a
także wyposażenie tych pomieszczeń;
5) wesprzeć dyrektora w zakupie niezbędnych indywidualnych środków ochrony osobistej: jednorazowe
rękawiczki, maseczki, ewentualnie przyłbice, nieprzemakalne fartuchy
z długim rękawem;
6) wesprzeć dyrektora placówki w organizacji żywienia, w tym w wyborze
bezpiecznych dostawców i zdrowych produktów żywieniowych;
7) ustalić szybki sposób komunikacji z dyrektorem, np. do raportowania o
liczbie dzieci lub w sytuacji podejrzenia zakażenia;
8) zabezpieczyć możliwość szybkiego uzupełniania kadry pedagogicznej w
przypadku nieobecności nauczycieli z powodu choroby lub kwarantanny.
§3.
Obowiązki dyrektora placówki
1. Dyrektor dostosowuje regulaminy i procedury
obowiązujące w placówce do wymogów zwiększonego reżimu sanitarnego.
2. Dyrektor placówki współpracuje z organem
prowadzącym w zakresie realizowania wytycznych Głównego Inspektoratu
Sanitarnego, Ministra Edukacji Narodowej, Ministerstwa Zdrowia i Ministerstwa
Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej
3. Organizuje pracę pracowników szkoły na okres
wzmożonego reżimu sanitarnego
w warunkach pandemii koronawirusa i choroby COVID-19.
4. Planuje organizację pracy szkoły na podstawie
analizy zebranych zdalnie informacji od rodziców, o liczbie dzieci, które będą
uczęszczały do szkoły i zadeklarowanych godzinach pobytu.
5. Zapewnia pomieszczenie do izolacji w razie
pojawienia się podejrzenia zachorowania dziecka lub pracownika.
6. Wyposaża pomieszczenie do izolacji w zestaw
ochronny, w skład, którego wchodzi:
1 przyłbica, 1 fartuch ochronny, 2 maski medyczne, co najmniej 10 par
rękawiczek jednorazowych.
7. Zapewnia środki ochrony osobistej dla pracowników
(rękawiczki jednorazowe, przyłbice lub maseczki, fartuchy oraz środki
higieniczne do dezynfekcji rąk i powierzchni.
8. Udostępnia pracownikom i zapoznaje ich z kartami
charakterystyki stosowanych
w szkole środków dezynfekcyjnych do rąk i powierzchni.
9. Dopilnuje, aby w przy wejściu do szkoły
umieszczono dozownik z płynem do
dezynfekcji rąk.
10. W pomieszczeniach higieniczno- sanitarnych
zapewnia dostęp do mydła.
§4.
Obowiązki pracowników
1. Każdy pracownik ma
obowiązek zapoznania się z niniejszą procedurą oraz jest zobowiązany do jej
stosowania.
2. Każdy pracownik szkoły zobowiązany jest do
samoobserwacji, a w przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem, COVID-19 lub
innej choroby zakaźnej z objawami grypopodobnymi (duszności, kaszel, gorączka)
pozostaje w domu i zawiadamia o tym fakcie dyrektora oraz korzysta z porady
lekarza i stosuje się do jego zaleceń.
3. Do szkoły pracownicy, z wyłączeniem pracowników
kuchni, wchodzą i wychodzą tylko przez wejście główne.
4. Pracownicy bezwzględnie przy każdym wejściu do
placówki i w trakcie pracy często odkażają ręce płynem do dezynfekcji rąk.
5. Pracownicy
nie przemieszczają się zbędnie po
placówce.
6. Nauczyciele pracują zdalnie realizując
kształcenie na odległość za wyjątkiem:
1)
świadczenia
opieki nad dziećmi z oddziałów przedszkolnych i klas 1-3, które zostały
przyprowadzone przez rodziców nie
mających możliwości pogodzenia pracy z opieką
w domu;
2)
prowadzących
od 18 maja br. zajęcia rewalidacyjne dla uczniów zgłoszonych przez rodziców wg
ustalonego harmonogramu;
3)
prowadzących
od 25 maja br. konsultacje dla uczniów klas ósmych zgodnie z ustalonym
harmonogramem;
4)
prowadzących
od 1 czerwca br. konsultacje dla uczniów klas 4-7 zgodnie z ustalonym
harmonogramem.
7. Do obowiązków
nauczyciela opiekującego się dziećmi w oddziale przedszkolnym i klasach 1-3 należy w
szczególności:
1)
wyjaśnianie dzieciom,
jakie zasady obowiązują w instytucji i dlaczego zostały wprowadzone;
2)
instruowanie
i demonstrowanie techniki właściwego mycia rąk;
3)
zwracania uwagi, aby dzieci często i regularnie
myły ręce, szczególnie przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety i po powrocie
z pobytu na placu zabaw;
4)
organizowanie wyjścia
poszczególnych grup na teren placu zabaw, tak aby grupy nie mieszały się ze
sobą;
5)
unikanie
organizowania większych skupisk dzieci w jednym pomieszczeniu lub przy jednej
zabawce na placu zabaw;
6)
kontaktowanie
się z rodzicami telefonicznie lub za pośrednictwem e-dziennika;
7)
włączanie się
po zakończeniu zajęć opiekuńczych lub przed ich rozpoczęciem
w kształcenie na odległość;
8)
pozostawanie
w godzinach pracy placówki do dyspozycji dyrektora.
8. Pracownicy obsługi pracują wg ustalonego przez dyrektora harmonogramu i do ich
obowiązków należy w szczególności:
1)
usuwanie z sal przedmiotów i sprzętów, których nie
można skutecznie dezynfekować, jak np. pluszowe zabawki, dywany;
2)
wietrzenie sal, w których organizowane są zajęcia, co najmniej raz na godzinę;
3)
bieżąca
dezynfekcja toalet po każdym użyciu;
4)
wykonywanie codziennych prac porządkowych, ze
szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości ciągów komunikacyjnych;
5)
dezynfekowanie powierzchni dotykowych tj. poręcze,
klamki, włączniki światła, uchwyty i powierzchnie płaskie, w tym blaty
stolików, oparcia i siedziska krzeseł;
6)
dokonywanie pomiaru temperatury dzieciom przy wejściu i wyjściu ze szkoły;
7)
odbieranie
dziecka z oddziału przedszkolnego i klas 1-3 od rodzica i pomaganie mu podczas
przebierania się w szatni i odprowadzanie go do sali pod opiekę nauczyciela
i analogicznie podczas odbierania dziecka ze szkoły;
8)
odizolowanie dziecka z oddziału
przedszkolnego lub klas 1-3 do właściwego pomieszczenia w przypadku podejrzenia
zakażenia koronawirusem lub choroby
COVID-19.
9.
Do obowiązków pracowników kuchni należy w
szczególności:
1)
rygorystyczne przestrzeganie warunków wymaganych
przepisami prawa, dotyczącymi funkcjonowania zbiorowego żywienia;
2)
utrzymywanie odległości dwóch metrów pomiędzy
stanowiskami pracy;
3)
stosowanie środków higieny osobistej w postaci
fartuchów oraz rękawiczek;
4)
szczególnie staranna dezynfekcja stanowisk pracy,
opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców;
5)
gruntowne dezynfekowanie powierzchni, sprzętów i pomieszczeń
zaplecza kuchennego, zmywalni i obieralni po zakończonej pracy;
6)
dochowanie dbałości przez kierownika magazynu o
czystość magazynu spożywczego, do którego wstęp do magazynu ma tylko on i
wydawanie towaru wystawiając go na stoliku koło magazynu;
7) dochowanie
dbałości przez kierownika magazynu o higieniczny odbiór towaru od dostawców i
zwracanie uwagi by dostawca nie wchodził na teren stołówki.
§5.
Obowiązki rodziców
Do obowiązków
rodziców należy w szczególności:
1) zapoznanie
się z niniejszą procedurą przed decyzją o przyprowadzeniu dziecka do oddziału;
2) przekazywanie
telefonicznie lub poprzez e-dziennik informacji o stanie zdrowia dziecka, które
są istotne przed przyprowadzeniem dziecka do oddziału;
3) nieprzyprowadzanie
dziecka, jeżeli w domu przebywa ktoś na kwarantannie lub
w izolacji;
4) zapewniają dziecku, które ukończyło 4 lata
indywidualną osłonę ust i nosa w drodze do i ze szkoły;
5) przyprowadzają
do przedszkola tylko zdrowego dziecka – bez jakichkolwiek objawów chorobowych;
6) zmierzenie
dziecku i sobie temperatury przed przyprowadzeniem dziecka do szkoły,
a jeśli temperatura ciała wynosi powyżej 37 ºC, pozostanie
w domu.
7) regularnie
przypominanie dziecku o podstawowych zasadach higieny m.in. myciu rąk wodą z
mydłem, nie podawaniu ręki na przywitanie, unikaniu dotykania oczu, nosa
i ust.
8) nie pozwalają dzieciom z oddziałów
przedszkolnych i klas 1-2 na przynoszenie do szkoły zabawek, kocyków, przytulanek, itp;
9) zwracanie
uwagi na odpowiedni sposób zasłaniania twarzy podczas kichania czy kasłania;
10) informowanie o zmianie numeru telefonu
kontaktowego;
11) niezwłoczne odbieranie telefonów z szkoły i
natychmiastowe przybycie do szkoły jeżeli zaistnieje taka konieczność.
§6.
Praca szkoły w podwyższonym
reżimie sanitarnym
1. Na czas
podwyższonego reżimu sanitarnego drzwi wejściowe do szkoły są zamknięte
w godz. 7.00 – 15.00.
2. Liczba osób w jednej sali zostaje obliczona na
podstawie zaleceń GIS, gdzie minimalna powierzchnia na jedną osobę wynosi 4 m2.
3. Rodzic jest zobowiązany zadeklarować
przyprowadzenie dziecka do szkoły wychowawcy co najmniej na dzień wcześniej do
godziny 1000.
4. W przypadku, gdy w grupie zostanie zadeklarowana
większa liczba dzieci na dany dzień, wychowawca informuje rodzica o braku
miejsc.
5. Wychowawca każdego dnia do 1100
informuje dyrektora o ilości zgłoszonych dzieci.
6. W przypadku zgromadzenia się kilkorga dzieci – rodzic czeka z dzieckiem
przed budynkiem szkoły z zachowaniem zasad określonych przez MZ i GIS w
odstępach co najmniej 2 m oraz w maseczce lub innej formie zakrywania ust i
nosa. Dziecko, które ukończyło 4 lata również ma założoną maseczkę.
7. Na teren budynku szkoły wpuszczane jest tylko
dziecko (rodzic lub osoba upoważniona pozostaje w wydzielonej przy wejściu do
szkoły i oddziału przedszkolnego strefie).
8. Rodzic lub osoba upoważniona odprowadza
dziecko do drzwi wejściowych do oddziału przedszkolnego nie później niż do
godz. 815.
9. Dziecko odbierane jest przez pracownika
szkoły (między pracownikiem a rodzicem musi być zachowana odległość co najmniej
2 metrów z zastosowaniem środków ochronnych (maseczka, rękawiczki jednorazowe).
10. Po przejęciu dziecka pracownik mierzy mu
temperaturę. W przypadku uczniów klas 4-8 korzystających z zajęć
rewalidacyjnych lub konsultacji uczeń ma obowiązek zdezynfekować dłonie w
wydzielonej strefie i podlega mierzeniu temperatury przez nauczyciela, z którym
ma zajęcia.
11. Rodzic lub osoba upoważniona czeka na wynik
pomiaru temperatury dziecka. Jeśli temperatura dziecka jest wyższa niż 37 ºC zabiera je ze sobą do domu.
12. Pracownik prowadzi dziecko do łazienki, aby
umyło ręce, a następnie odprowadza je do szatni.
13. Rodzic odbierający dziecko oczekuje w
wydzielonej strefie a pracownik szkoły informuje wychowawcę o przybyciu
rodzica. Wychowawca organizuje odprowadzenie dziecka do szatni.
14.
Przed
odbiorem dziecka ze szkoły pracownik dokonuje pomiaru temperatury dziecka
i przekazuje dziecko rodzicowi. Uczniowie klas 4-8 opuszczają szkołę
samodzielnie po dokonaniu dezynfekcji dłoni.
15.
Szkoła
nie organizuje wyjść poza jej teren.
16.
W
przypadku gdy pogoda na to pozwoli, dzieci będą korzystały z placu zabaw.
17.
Na
placu zabaw może przebywać jedna grupa dzieci przedszkolnych.
18.
Urządzenia
znajdujące się na terenie placu zabaw są dezynfekowane po każdej grupie dzieci.
§7.
Higiena i dezynfekcja pomieszczeń i powierzchni
oraz innych przedmiotów
1.
Należy regularnie myć ręce wodą z
mydłem oraz dopilnować, aby robiły to dzieci, szczególnie po przyjściu do
szkoły, przed jedzeniem, po powrocie z placu zabaw
i po skorzystaniu z toalety.
2.
Pracownicy obsługi wykonują swoje
codzienne prace porządkowe, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w
czystości ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych tj.:
poręcze, klamki, powierzchnie płaskie, w tym blaty stolików, oparcia krzesełek
i siedziska, włączniki.
3.
Przeprowadzając dezynfekcję
należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu
środka do dezynfekcji oraz ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do
wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń, przedmiotów, tak aby dzieci nie były
narażone na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji.
4.
Personel opiekujący się dziećmi i
pozostali pracownicy obsługi powinni być zaopatrzeni
w indywidualne środki ochrony osobistej — jednorazowe rękawiczki, maseczki na
usta
i nos, a także fartuchy z długim rękawem do użycia go w razie konieczności
np. przeprowadzania zabiegów higienicznych u dziecka.
5.
Wszystkie zabawki dopuszczone do użytku dzieci
należy czyścić w dwóch etapach:
1)
w etapie pierwszym każdą
zabawkę należy dokładnie wyczyścić, powierzchnię zabawki przemyć ciepłą wodą z
dodatkiem mydła i zwracaniem uwagi na trudno dostępne miejsca;
2)
w etapie drugim zabawki
dezynfekuje się zarejestrowanym środkiem nietoksycznym dla dzieci
– co najmniej raz dziennie.
6.
Plastelinę, ciastolinę, itp. wymieniać zgodnie z
zaleceniami producenta a inne przedmioty używane przez dzieci (kredki,
nożyczki, itp.) spryskać co najmniej raz dziennie płynem do dezynfekcji.
§8.
Zasady postępowania na wypadek
podejrzenia zakażenia
1. W przypadku
gdy u dziecka, stwierdzono w trakcie pobytu w szkole objawy charakteryzujące
się dusznością, kaszlem, gorączką:
1) pracownik
obsługi bezzwłocznie zabezpiecza się w przyłbicę lub i dodatkowo
w maseczkę oraz rękawiczki i odizolowuje dziecko do innego pomieszczenia
wskazanego przez dyrektora pozostając z dzieckiem i starając się utrzymać
minimum
2 m odległości.
2) nauczyciel
telefonicznie zawiadamia dyrektora o zaistniałej sytuacji oraz rodziców;
3) dyrektor lub
inna osoba zawiadamia stację sanitarno-epidemiologiczną a w razie złego stanu
dziecka dzwoni na 999 lub 112 i stosuje się do instrukcji tych służb;
2. Pracownik, u
którego stwierdzono w trakcie pobytu w szkole objawy charakteryzujące się
dusznością, kaszlem, gorączką:
1) zgłasza fakt
dyrektorowi, bezpośredniemu przełożonemu lub innemu pracownikowi szkoły;
2) bezzwłocznie
udaje się do wyznaczonego pomieszczenia wskazanego przez dyrektora lub
pozostaje na miejscu zachowując podstawowe środki bezpieczeństwa;
3) dyrektor lub
osoba przez niego wyznaczona decyduje o dalszym postępowaniu, w tym o zawiadomieniu stacji sanitarno-epidemiologicznej
lub dzwoni na 999 lub 112
i stosuje się do instrukcji tych służb.
3. Dyrektor sporządza listę osób, które miały
styczność z podejrzaną o zakażenie osobą
i zobowiązuje pracowników do stosowania się do zaleceń Powiatowej Stacji
Sanitarno- Epidemiologicznej oraz służb medycznych.
4. Dyrektor podejmuje działania, które doprowadzą
do zorganizowania pracy w sposób zapewniający bezpieczeństwo, w tym konkretnym
przypadku polegające na:
1)
dezynfekcji
stanowiska pracy lub miejsca przebywania osoby podejrzanej o zakażenie;
2) wydaniu polecenia pracy zdalnej tym pracownikom,
którzy mogą wykonywać pracę
w takiej formie do czasu wydania decyzji w sprawie kwarantanny przez Powiatową
Stację Sanitarno- Epidemiologiczną;
3)
wydaniu
polecenia pracownikom wykorzystania zaległego urlopu.
§9.
Zasady
bezpiecznego wydawania posiłków
1.
Wszystkie posiłki dla dzieci
przebywających w placówce, są przygotowywane w szkolnej kuchni.
2.
Organizacja żywienia w szkole, obok warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszących się
do funkcjonowania żywienia zbiorowego oraz dodatkowo wytycznym Głównego
Inspektora Sanitarnego, w tym zachowania odległości pomiędzy stanowiskami
pracy, a w przypadku braku takiej możliwości przestrzegania stosowania środków
ochrony osobistej, częstego odkażania dłoni oraz szczególnie drobiazgowego
utrzymania wysokiej higieny powierzchni, sprzętów i dezynfekcji stanowisk
pracy.
3.
Posiłki są wydawane z
pomieszczenia wydawania posiłków i odbiera je personel obsługowy na wózku
gastronomicznym, a następnie są wydawane dzieciom.
4.
W zależności od liczby dzieci posiłki wydawane są
zmianowo. Po każdej zmianie woźna dezynfekuje blaty stolików i krzesła.
5.
Po spożyciu posiłku talerze
i sztućce zebrane ze stolików zgromadzone na wózku gastronomicznym są przez
personel obsługowy odstawiane pod drzwi zmywalni.
6.
Dezynfekcja wózka oraz
talerzy, sztućców należy do stołówki.
§10.
Postanowienia końcowe
1. Niniejsze
procedury obowiązują do odwołania.
2. Wszelkie
zmiany w niniejszej procedurze mogą być wprowadzone w trybie w jakim zostały
wprowadzone.